Elke maand vertelt één van de hobbykoks van Cooqing iets over zijn of haar passie voor koken… en voor Cooqing. Deze maand de beurt aan hobbykok Michiel Pot.

Leeftijd: 43 jaar
Beroep: Zelfstandig ondernemer
Woonplaats: Hengelo (ov)

Waar komt je liefde voor koken vandaan?

De liefde voor koken is mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder was een ware keukenprinses. Zij kon prachtige gerechten klaarmaken en met zoveel liefde koken, die passie werkte aanstekelijk. Ik merk dat ik nu dezelfde passie deel voor het bereiden van bijzonder gerechten.

Wat is je mooiste culinaire herinnering?

De meest recente ‘mooiste’ culinaire herinnering is het bezoek van mijn vrouw en mij aan het twee sterren restaurant AOC in Kopenhagen. De indringende smaken, de verrassende verpakkingen, de passie van de jonge (extreem hippe) koks, de wijn spijs combinaties en het buitenaardse goede gevoel voor gastvrijheid maakten dit tot een onvergetelijke avond.

Wat is je favoriete gerecht om te bereiden?

Risotto ai funghi e parmigiano. Risotto wordt in Italië het ‘luie huisvrouwen’ gerecht genoemd omdat het belangrijkste wat je moet doen roeren is. Klinkt niet erg moeilijk. Maar de uitdaging zit in de juiste gaarheid/bite van de rijstkorrel, de juiste vochtigheid van het gerecht, de precieze gaarheid van de paddenstoelen en de smaakbalans met de parmigiano. Niet super uitdagend maar wel vingerlikkend lekker.

"De wijn spijs combinaties en het buitenaardse goede gevoel voor gastvrijheid maakten dit tot een onvergetelijke avond."

Wat is je geheime wapen in de keuken?

Mijn geheime wapen is kruiden. Er staat een heel arsenaal aan wereldkruiden bij mij in de keuken. Die voeg ik op geur en gevoel toe aan gerechten totdat er iets magisch ontstaat. Zo kun je een simpele pasta met de toevoeging van bijvoorbeeld ‘5 spice poeder’, Ras El Hanout, Baharat of Za’atar een bijzonder twist geven.

Wat is je favoriete ingrediënt?

Passie: niet te koop, wel te doseren en zeker te proeven.

Wat maakt jou een echte hobbykok?

De passie om voor een etentje met vrienden ergens halverwege de week al te beginnen met het plannen van het diner. De gerechten uitzoeken, de ingrediënten kopen, de wijnen erbij zoeken en de tafelaankleding regelen. De dag zelf ben ik druk met de planning en timing om zo veel mogelijk voor te bereiden om zo efficiënt mogelijk in de keuken te kunnen staan ’s avonds. Vaak combineer ik dat met weer iets nieuws uitproberen. Afgelopen weekend heb ik voor het eerste geëxperimenteerd met sous-vide bereiden van eend. Wauw….wat lekker.

Waarom wil je graag een Cooqing doen?

Samen met een aantal vrienden hebben we een culinair clubje. Daarin variëren we van eten aan de chefs table tot aan het zelf bereiden van top-culinaire menu’s. Daarnaast kook ik regelmatig in wisselende gezelschappen in de mooiste keukens van Twente. Om een keer samen met een topkok uit Twente zelf voor een vol restaurant te mogen koken stond al jaren op mijn ‘bucketlist’. Dat Cooqing dit faciliteert is als een jongensdroom die uit komt.

Laat een Reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.