Elke maand vertelt één van de hobbykoks van Cooqing iets over zijn of haar passie voor koken… en voor Cooqing. Deze maand de beurt aan hobbykok Arno van Galen Last.

Leeftijd: 45 jaar
Beroep: Zelfstandig ondernemer
Woonplaats: Heemstede

Waar komt je liefde voor koken vandaan? Mijn oma was Chinees/Indisch en ik ben opgegroeid met het feit dat eten heel belangrijk is, zowel om van te genieten als sociaal. Al op jonge leeftijd mocht ik meehelpen bij mijn moeder met koken en leerde ik vooral de Indische (Sumatraanse)  keuken kennen.

Door deze basis heb ik later geleerd om van koken in het algemeen te houden. Ik vind het naast lekker ook zeer ontspannend om te koken, de kers op de taart is ook om mensen gelukkig te zien als ze iets lekkers op tafel krijgen.

… ik ben opgegroeid met het feit dat eten heel belangrijk is, zowel om van te genieten als sociaal.

Wat is je mooiste culinaire herinnering? Naast de Cooqing van afgelopen 3 juni…. Ik heb een aantal mooie culinaire herinneringen: Met de familie bij mijn oma een rijsttafel eten of gewoon kripik (Chips met sambal) of zelfgemaakte lemper of pasteitjes, Onze Spaanse vrienden die overkwamen en voor ons een geweldige paella maakten met een bijgerecht erbij en eten tot je ontploft, De eerste keer dat het mij lukte om mijn oma haar goelee met garnalen te maken. De mooie herinneringen aan onze mosselavonden met de familie. Pasteitjes zelf maken voor oud en nieuw, een geweldige lamsbout uit het vuur eten in Frankrijk en de beste foie gras krijgen die ik ooit heb gegeten, zo heb ik een heleboel mooie herinneringen, meestal niet alleen het eten maar vooral de sfeer die erbij hoorde. 

Wat is je favoriete gerecht om te bereiden? Goelee garnalen en kip met sambal. Doordeweeks vind ik een lasagne met zalm en spinazie mooi om te maken, makkelijk en lekker.

Wat vind je echt niet lekker? Ik kan niet zeggen dat ik iets niet lekker vind. Voorheen had ik een aversie tegen zuurkool door een foute ervaring als kleuter maar ook dat ben ik gaan waarderen. Zoetigheid is meestal niet aan mij besteed. Ik ben ook geen voorstander van zoete dingen in mijn (warme) eten… 

Wat is je geheime wapen in de keuken? Mijn geheime wapen is enthousiasme en geen paniek, ook als een gerecht niet helemaal lukt kan je meestal wel iets doen om de smaken op te halen. Ik ken kruiden en kan daarmee spelen.

Wat is je favoriete ingrediënt? Mijn favoriete ingrediënt is toch wel knoflook. Heerlijk hoe je dat kan variëren. 

Wat is het vreemdste ingrediënt dat je ooit hebt gebruikt? Vroeger heb ik een keer met mijn oma gekookt en hebben we pens gemaakt (Indisch). Ik denk dat dat het meest vreemde is wat ik gebruikt heb. Ook heb ik een hele tijd geleden een keer tijdens een trektocht slang op een vuurtje mogen braden ook heel ongewoon

Wat maakt jou een echte hobbykok? Koken is mijn hobby en ontspanning. Mijn vriendin wordt soms helemaal gek van me dat waar ik ook loop kijk naar nieuwe apparatuur voor de keuken, kruiden of smaken. Toen we gingen samenwonen vroeg ze met lichte paniek hoeveel meer keukenapparatuur ik nog mee zou nemen. Als ik mensen uitnodig voor een borrel is dat meestal inclusief eten of maak ik op z'n minst lekkere hapjes erbij.

De binding die je dus binnen die 12 uur met elkaar krijgt was voor mij heel erg groot en heel bijzonder.

Wat heeft de chefkok en zijn brigade jou geleerd? Ik ben bang dat ik niets heb mogen leren aan de chef en zijn brigade. Ik merkte dat er absoluut een verschil is tussen en hobbykok en een professional zonder dat men dat er bij mij inwreef. Wat een klasse hebben deze mensen zeg! We hebben enorm veel lol gehad en waren zeker niet bezig om een soort krachtmeting aan kennis te doen. Ik heb juist alles in mij opgenomen wat ze mij leerden.

Wat vond jij het meest bijzonder aan je Cooqing? Het meest bijzondere aan Cooqing was dat je je echt onderdeel vaneen team voelde; ik heb het voorrecht gehad om samen met de chef en zijn team te mogen koken voor 50 van onze vrienden en familieleden. Toen ik het applaus kreeg omdat ik bij het dessert naar de gasten mocht voelde het zelfs alsof ik wegliep van mijn taken en dat ik het team nog moest helpen. De binding die je dus binnen die 12 uur met elkaar krijgt was voor mij heel erg groot en heel bijzonder.

Hoe kwam je bij Cooqing terecht en waarom leek het je leuk een Cooqing te doen? Dit is het mooiste verhaal; ik kwam niet bij Cooqing terecht maar mijn vriendin. Zij heeft met ze te maken gehad tijdens haar werk en vond dit een geweldig idee voor mij als cadeau. Dit was een schot in de roos! Ik zou het iedereen aanraden! 

Heb je nog een tip of advies voor iemand die een Cooqing gaat doen? Mijn tip zou zijn; laat het allemaal over je heen komen en geniet. Vertrouw op de kennis en kunde van de chef en zijn team en probeer erin te passen. Probeer tussendoor iemand te vinden van het team die soms een foto wil maken, het gaat allemaal best snel en het is mooi om met foto’s je dag nog eens mee te maken… Wees bewust dat je vrienden die bij je gaan eten het mogelijk hebben gemaakt dat je deze ervaring mag hebben…

Laat een Reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.