Elke maand vertelt één van de hobbykoks van Cooqing iets over zijn of haar passie voor koken… en voor Cooqing. Deze maand de beurt aan hobbykok en directeur van het Drents Museum Harry Tupan.

Leeftijd: 59 jaar
Beroep: Algemeen directeur Drents Museum
Woonplaats: Assen

Waar komt je liefde voor koken vandaan?

Mijn vader was een hobbyhok, maar het echte koken leerde ik van mijn Indische grootmoeder.

Ik lust alles! Ik reis veel, dus je moet alles proberen. Smaken kunnen ook veranderen.

Wat is je mooiste culinaire herinnering?

Het roosteren van de saté op een eenvoudig houtskoolvuurtje: de geur, de smaak!! En prachtige streetfood in Azië! Daar kan voor mij niets tegen op.

Wat is je favoriete gerecht om te bereiden?

Pepesan: hete vis (makreel) met salam, djeruk purut, sambalmengsel en sereh! 40 min in de oven en klaar.

Wat vind je echt niet lekker?

Ik lust alles! Ik reis veel, dus je moet alles proberen. Smaken kunnen ook veranderen. Nou vooruit, één ding dan: tripe (pens).

Wat is je geheime wapen in de keuken?

Dat is mijn vrouw! Zij ziet altijd mijn onvolkomenheid (tot irritatie aan toe). Maar ze heeft altijd gelijk.

Wat is je favoriete ingrediënt?

Knoflook en ui. De beste smaakmakers!

Wat is het vreemdste ingrediënt dat je ooit hebt gebruikt?

Niet wat ikzelf heb gebruikt, maar heb ooit gestoomde kippenklauwen in China gegeten. Juist het kraakbeen is daar een delicatesse.

Wat maakt jou een echte hobbykok?

Dat ik zo van proeven houd. Het ontdekken van smaken en ze vervolgens zelf toepassen.

Het meest bijzondere aan de Cooqing vond ik het enthousiasme van de gasten aan tafel.

Wat heeft de chefkok en zijn brigade jou geleerd?

Efficiëntie, snelheid, properheid en solidariteit van de chef naar zijn brigade.

Wat vond jij het meest bijzonder aan je Cooqing?

Het enthousiasme van de gasten aan tafel.

Hoe kwam je bij Cooqing terecht en waarom leek het je leuk een Cooqing te doen?

Ik ben gevraagd door de restauranteigenaar: ‘Bij Jaap’ in Assen. Ik mag graag koken en het leek me erg leuk om dit ‘Bij Jaap’ voor speciale gasten te doen.

Heb je nog een tip of advies voor iemand die een Cooqing gaat doen?

Just do it!